Ouder worden op een veilige manier

Gepubliceerd op 10 augustus 2023 om 15:46

Bent u ook soms bezorgd om uw ouders of andere naasten?. Vooral wanneer ze nog zelfstandig wonen.

Er zijn verschillende manieren om uw zorgen te verminderen en ervoor te zorgen dat uw ouders de ondersteuning krijgen waar nodig is.

 

Ga in gesprek met uw ouders

Schroom niet om in gesprek te gaan met uw ouders en vertel ze dat u en anderen zich zorgen maken over hun veiligheid in huis, en luister vervolgens  naar hun behoeften en wensen. Kom met mogelijke oplossingen en laat hen weten dat u er altijd voor hen bent om te helpen. Door er samen over te brainstorm en een open gesprek aan te gaan, krijgt u een goed beeld in hun woonsituatie, en de mogelijkheid om een plan te maken om verbeteringen toe te passen.

ZORG VOOR EEN ONDERSTEUNEND NETWERK

Om veilig ouder te worden is het heel fijn voor om een netwerk te hebben. Dit  kunnen zijn familieleden, vrienden, buren, naasten of zelfs professionele zorgverleners. Dat er een oogje in het zeil wordt gehouden is zeker een belangrijke factor tijdens het ouder worden. De sociale interactie en eventuele zorgbehoeften kunnen worden ondersteund door hen.  Het kan een verlichting zijn de last te dragen en eten dat u kunt terugvallen op iemand.

MAAK HET HUIS VEILIG EN TOEGANKELIJK

Maak een evaluatie van het huis van uw ouders. Aanpassingen in huis zijn belangrijk in alle ruimten. De aanpassingen kunnen valpartijen en ongelukken voorkomen. U zou bijvoorbeeld  handgrepen in de badkamer of toilet kunnen plaatsen. Een zitje aan de muur van de douche in combinatie met opstabeugels. Het aller belangrijkste in het huis is wel de verlichting zorg ervoor dat elke ruimte meer dan voldoende verlicht wordt, b.v. het trappenhuis en de trap.

TECHNOLOGIE

Om een veilig levensomgeving voor uw ouder in huis te creëren is het mogelijk om technische  hulpmiddelen te gebruiken. Een alarm horloge ouderen of alarmknop zouden hierin een uitkomst kunnen bieden De alarmknop ouderen kan om de hals worden gedragen of aan de pols, en broekriem. Men kan op ieder moment om hulp vragen door op de SOS knop te drukken. Er kan een tweeweg gesprek plaatsvinden en de locatie zal dan ook meteen worden door gegeven zodat er nog sneller hulp geboden kan worden geboden.

Gezondheid Ouders

Gezond blijven bij het veilig ouder is het aller belangrijkste, laat u ouders dan ook regelmatige een gezondheidscontrole doen bij een huisarts of specialist. Vroeg tijdige medische problemen zijn vaak te verhelpen door medicatie, zorgt u er dan wel voor dat de juiste dosering en de inname correct is van de voorgeschreven medicijnen.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.